Lebanese Coctail bar & grill Samir


Prejdi na obsah

Čo sa o nás vie

Po Panorame Samir
Na voľakedajšiu arabskú reštauráciu Panorama, ktorá sídlila v bratislavskej Karlovej Vsi, nadväzuje nová libanonská reštaurácia Samir.
Smerovanie reštaurácie, majiteľ ani kuchári sa v porovnaní s Panoramou nezmenili, jedálny lístok je však rozšírený o špeciality na grile, najmä z jahňacieho a baranieho mäsa, a tak si hostia môžu vychutnať exotické kebaby, Kuskusbil lahme alebo Msahab.
Atrakcie zostávajú, okrem toho je zachovaná možnosť pobafkať si z vodnej fajky.
[TREND]

Samir
Komplet libanonská reštaurácia. Pekný interiér. Možnosť usporiadať večierky a posedenia v uzavretom kruhu.
Ponuka kávy
Keď si chcete dať pravú arabskú kávu, tak práve tu. Konečne riadna exotika v BA.
Jedlá a nápoje
Ponúkajú širokú škálu jedál, ktoré sú pre našinca exkluzívne (majú aj polievky, šaláty, vegetariánske jedlá). Ceny destilátov sú mierne vyššie, ale nie je to príliš drahé.
[Kam na pivo]

Samir exotiku nesľubuje, on je exotický
Konečne jedna reštaurácia, ktorá sa netvári ako inokrajná a pritom rezňami podlieza chúťkam priemerného stravníka, konečne reštaurácia, ktorá sa označuje ako cudzokrajná a cudzokrajnou je. Lebanon restaurant SAMIR.
Ak sa štyria ochutnávači - číry mäsopožierač (predátor), milovník všetkého nového, univerzálny pôžitkár a štvrtý labužník so sklonom k bezmäsitej kuchni - zhodnú po polievke a predjedlách, že kuchyňa nemá chybu, má to už výpovednú hodnotu. Presne toto sme zažili v libanonskej reštaurácii.
Orientálna vôňa - nevieme sa zhodnúť, či ide z kuchyne, alebo pochádza z voňavých tyčiniek vás zaplaví, kým si nájdete miesto. Stred miestnosti zapĺňajú masívne stoly s rovnako masívnymi stoličkami, pôsobia orientálne.
Mladá žena, ktorá obsluhuje v európskom civile, evidentne vie po arabsky viac než len názvy jedál a o jedlách toho vie dosť. Z rozsiahleho jedálneho lístka môžeme vymenovať čokoľvek - vysvetlí, z čoho je spravené a s čím je vhodné kombinovať. S tajomným úsmevom vysvetlí, čo dalo práve prehltnutému sústu tú zvláštnu chuť. Libanonská kuchyňa nie je vegetariánska, ale hýri neuveriteľným množstvom jedál, ktoré s mäsom nemajú nič spoločné a predsa chutia plno a aj plne zasýtia. Dávame si na práve dopečený arabský chlieb, Homos - cícerovú nátierku so sezamovým olejom a citrónovou šťavou a pýtame sa, kam sa zo slovenskej kuchyne vytratili takéto dobroty, kedysi pestované a konzumované? Obilniny a strukoviny neuveriteľne spracované - pšenica raz ako príloha, druhýkrát ako šalát? Nejde to? Bude to rovnaké? Nie - tajomstvo tisíc a jedného vreca s koreninami.
Príklad sme našli aj v predjedlách: Falafel - fašírka z mletého cíceru s s petržlenovou vňaťou, cibuľou a cesnakom je rovnako chutná a sýta ako Kibbey Kakli - mletá jahňacina s cibuľou zabalená v cestíčku z mletej jahňaciny a drvenej pšenice. Mutabal je nátierka z pečeného baklažánu so sezamovou omáčkou rovnako dobrá ako Homos. Batinjan Makdus je baklažán naložený v olivovom oleji spolu s orechami a cesnakom. Výborné. Sambousik Lahme je teplé predjedlo, cesto plnené mletou jahňacinou s cibuľou, úplne zvláštne predjedlo je arabský jogurtový syr s mätou Lahme Na´aNa´a. A to už nehovoríme o grilovaných pikantných klobáskach Sojok. Polievky šampiňónová a šošovicová majú chuť, na ktorú si začíname zvykať. Vzadu na podnebí jemne vonia koriander a zároveň sú ukážkou toho, čo je krémová polievka.
Hlavné jedlo Kuskus bil Lahme je typické pre stredomorskú Arábiu, vynikajúce jahňacie varené v paradajkovej omáčke s ružičkovým kelom a inou zeleninou podávané s cestovinou kus kus - podobá sa tarhoni, ale oveľa drobnejšieho zrna. Výborné Arayess Lahme je arabský chlieb so zapečenou mletou jahňacinou s cibuľou, rajčinami, vňaťou a olivovým olejom. Podáva sa k nemu Laban bil chiar - ochutený arabský jogurt s uhorkou. Riaš Mašwi sú tri krásne grilované jahňacie kotlety, výborne chutia s arabským chlebom a so šalátom Tabouleh z drvenej pšenice, petržlenovej vňate, rajčín, citrónovej šťavy a oleja. Shish Kabab sú jemné kúsky sviečkovice na ražni s libanonským korením a dobré s opekanými zemiakmi a libanonským šalátom z čerstvej zeleniny s cesnakom a olejom. Steak Kharouf je grilovaná jahňacina, chutí s cícerovým šalátom s rajčinami, vňaťou, citrónom, cesnakom a olejom. Výborná je tiež varená jahňacina v jogurtovej omáčke s píniovými orieškami a ryžou Mansaf či Mix grill z kababu, sviečkovice a kuracieho. Zo sladkostí sme okoštovali baklawu, celkom inú ako ju poznáme z Balkánu, kvôli našim zákazníkom menej medová ako v Libanone, ale stále s kozím maslom, ktoré zanecháva príjemnú jemnú stopu chuti syra a Katayef, vyprážané kapsičky plnené orechmi. Káva musí byť arabská, to znamená z džezvy a s jemným náznakom koriandra.
[Bratislavské noviny]


Vône Libanonu
Aromatické koreniny vládnu orientálnym pokrmom, ani jeden z nich nie je bez vône či chuti. Zistili sme, že apetít na tradičné libanonské jedlá sa zvýši v omamnom dyme vodnej fajky.
Tip EMMY: V reštaurácii Samir nám Hasan Naser ponúkol k jedlu aj lahodnú arabskú kávu s kardamónom varenú v džezve a ibištekový čaj. Silnejším náturám odporúčame tradičný anízový likér Arak, ktorý sa po zriedení vodou zafarbí dobiela.
[EMMA]

Tak chutí Libanon
Libanončania majú porekadlo: „Oko zje skôr než ústa.“ V preklade to značí, že jedlo musí oku lahodiť a hlavne musí ho byť na stole veľa...
Prečo také porekadlo?“ zamýšľa sa majiteľ reštaurácie Samir, „pretože jedlo je pre nás spoločenská udalosť. Zastávame názor, že spoločné chvíle rodiny pri stole musia byť sýte, bez núdze a nedostatku. Tak veru!“ Môj ty Bože, tá pestrosť tanierov! Mimochodom, čo sa Boha týka, Libanon je moslimský i kresťanský a odniesla si to aj kuchyňa. Taniere však spájajú suroviny: jahňacina, hydina, ryby, baklažán, cícer, píniové oriešky, pšenica, mandle a koreniny z rozprávok Tisíc a jedna noc... Hasan vraj nemá problémy so surovinami. Niečo zoženie na Slovensku, špeciálny obchod je však vo Viedni. Arabský plochý chlieb si pečú sami. Mimochodom, libanonskí kuchári už po istých skúsenostiach s našimi stravníkmi jedlá chuťovo troška poeurópšťujú. Taký falafel, čo sú cícerové fašírky, možno nie sú až také, ako tie pravé v tržnici v Sidone, ale je to bašta. Podobne ako humus, čo je špeciálna kaša plávajúca v olivovom oleji. Je to pastva pre oči v Samire, fakt. Ale aj ústa by už chceli...
[Brejk]

Výborný Samir
Do obchodného centra mesta neďaleko Obchodnej ulice sa presťahovala reštaurácia, ktorej majiteľ v snahe byť bližšie klientom vymenil priestory v Karlovej Vsi za nové v atraktívnejšej lokalite. Pôvodne arabská kuchyňa sa postupne vyšpecifikovala na libanonskú a na slovenskú gastroscénu vstúpila s názvom Samir.
Interiér reštaurácie dobre korešponduje s jej zameraním. Obrazy umiestnené na stenách, rôzne dekorácie, nevtieravá hudba a príjemná vôňa vodnej fajky, pri ktorej sleduje výkony personálu samotný majiteľ podniku, navodzujú podmanivú atmosféru Orientu. Jedálny lístok je dielom majiteľa.
Pod jeho dirigentskou taktovkou v Samire varia slovenskí kuchári. Jedlá pripravujú podľa výborných tradičných receptúr z typických surovín a korenín.
O libanonskej kuchyni sa nie nadarmo hovorí ako o najlepšej kuchyni na Blízkom východe. Je známa svojou rôznorodosťou a zdravou vyváženosťou, spája v sebe autentický štýl prípravy pokrmov a nám blízku gastronómiu Stredomoria.
Typické arabské hodovanie Vám odporúčame zakončiť silnou arabskou kávou s kardamónom alebo arabským čajom s mätou.
Personál je milý a pozorný, prostredie príjemné, jedlá a nápoje vynikajúce. Takže už viac neváhajte a príďte sa presvedčiť osobne.
[Spokojný zákazník]

Domov | Čo sa o nás vie | Jedálny lístok | Nápojový lístok | Fotogaléria | Kniha návštev | Kontakt | Rezervácie | Rôzne | Mapa stránky

Hľadať

Zpäť na obsah | Zpäť na hlavné menu